PERONA TUR
Doğu Karadeniz Turu
Tur Bilgileri
Doğu Karadeniz’in Doğal ve Kültürel güzelliklerini koşuşturmadan doyasıya yaşamak isteyenler için planlanladığımız bu turumuz da; Trabzon ,Artvin ve Rize illerinin doğal güzelliklerinin yanında tarihi ve kültürel zenginliklerinide paylaşmayı da ihmal etmeyeceğiz. Bu coğrafyada iz bırakıp tarihin sayfalarında yerini alan medeniyetlerin bilenin ve bilinmeyen tarihi süreçlerini paylaşıp, günümüzde yaşamaya devam eden dağların ve denizinin şekillendirdiği, kadim halklarının gündelik yaşantılarına dahil ederek gelenek ve görenekleriyle yaşatacağımıza şüpheniz olmasın.
Doğu Karadeniz’in dingin coğrafyasında görkemli dağlarının her dem yeşilliklerinde saklı kalan şelaleleri, gölleri, vadileri, dereleri dokusu bozulmamış köyleri ve yaylaları ,Doğu Karadeniz turumuzda olmanın ayrıcalığıyla dolu dolu bir hafta …
1. Gün: Trabzon-Çoruh Vadisi-Artvin-Atatepe -Şavşat
Sabah 8;00 -10:00 saatleri arasında Trabzon havaalanında ve Trabzon otogarında rehberimiz ve gezi aracımzı sizleri karşılayarak yol yorgunluğunuzu atabilmeniz için dinlence yapıp , dilerseniz Karadeniz kahvaltısı veya çay kahve alabileceğiniz lezzet duraklarımızdan birine uğrayacağız. Dinlence molamızın ardından Doğu Karadeniz Doğası Turumuza başlamak üzere Karadeniz sahil yolunun Rize, Hopa, Borçka yol güzergahını takip ederek Çoruh vadisine doğru yola çıkıyoruz. Çoruh vadisine ulaştığımız da dileyenlerle ülkemizin en uzun Ziplay’nında biraz adrenalin yükselte biliriz. Çoruh vadisindeki ilk gezi durağımız Artvin kent merkezindeki Atatürk’ümüze ait dünyadaki en büyük heykelin bulunduğu Ata Tepe olacak. Atamızın görkemli heykelinin Artvin’in yeşiliyle ve göğün mavisiyle kucaklaşmasını ve kent merkezini ile Çoruh vadisini de panoramik olarak seyrediyor olacağız. Öğlen yemeği molamızda Çağ dönerini tavsiye edicez. Yemek molamızın ardından Çoruh vadisinin kollarından olan Şavşat suyunu takip ederek Şavşat’a doğru araç yolculuğumuza devam ediyoruz. Yol güzergahımızda Deriner Baraj gölünü seyredeceğimiz Fatih Tepesinde ve Soğuksu mevkisindede dinlence molalarımız olacak. Şavşat’a ulaşıtığımızda, adını Fakir Baykurt’un Efkâr romanından alan Efkâr Tepesinde yorgunluk kahve ve çaylarımızı yudumlayıp Şavşat’ın doğasını seyredeceğiz. Bu gece konaklayacağımız otelimize ulaşarak günü tamamlıyoruz.
2. Gün: Yavuzköy Seyir Terası- Meşeli Karagöl-Tbeti Kilisesi -Meydancık Vadisi -Papart Ormanları-Çurupirna Yaylası -Maçahel Vadisi
Doğu Karadeniz’deki ilk günümüze kahvaltımızla başlayıp gezi programımıza Şavşat’ın doğal ve kültürel güzellikleri ile devam etmek üzere gezi aracımızla yola cıkıyoruz. İlk gezi durağımız Şavşat coğrafyasını seyredeceğimiz Yavuz köy seyir terası olacak. Ardından Sahar -Meşeli Karagöl Milli parkında yer alan buzul oluşumuyla oluşan Meşeli Karagöl’ü gezimizi yapıcaz. Karagölün yanı başında yer alan Meşeli köyünün en güzel evlerinin bulunduğu mahallelerde fotoğraf molaları yaparak Cevizli köyüne geçicez. Cevizli köyünü ve köyde yer alan bin yıllık Tbeti kilisesini de gezerek Şavşat ilçe merkezine geçerek öğlen yemeği molamızı vericez. Yemek molamızın ardından Şavşat’ın kuzey bölümünde yer alan, Karçal dağları eteklerindeki tamamı Gürcü kökenli vatandaşlarımızın yaşadığı Meydancık (İmehrevi) vadisine doğru yola cıkıyoruz. Maydancık vadide bulunan Taşköprü ve Mısırlı köylerinin kırsal Gürcü mimarisinin en güzel örnekleri olan ahşap evlerini, Kelebekler vadisi ve Göknar seli ormanlar dediğimiz Papart ormanlarıda gezilerimizi yapıcaz. Meydancık vadisindeki gezilerimizin tamamlayıp araç yolculuğumuza devam ederek Karçal dağlarına doğru Maçahel Vadisine geçmek için yola çıkıyoruz. Yol güzergahımızda yer alan Maçahel vadisindeki köylerin kullanımındaki Çurupirna yaylasını gezerek , Korda geçidinde çıkıp fotoğraf molası vererek görkemli Karçal dağlarının ve Batum’a doğru uzanan Maçahel vadisini yeşiliğini bulutlar eşliğinde seyredicez. Maçahel vadisinde konaklayacağımzı Maral Köyündeki butik otelimize ulaşarak günü tamamlıyoruz.
3. Gün: Maçahel Vadisi-Maral Şelalesi-Camili Köyü- Borçka Karagöl-Çifte Köprüler-Mencuna Şelaleleri
Güne Maçahel vadisinin yeşilliklerini ve Karçal dağlarını seyri eşliğinde kahvaltımızı başlıyoruz. Vadideki ilk gezi durağımızda ülkemizde tek seferde düşen en yüksek şelalesi olan Maral şelalesi var. Dileyenler şelalenin gayet serin sularında yüzme keyfi yapmak için hazırlıklı olmanızı akşam iletmiş olucaz. Gezilerimize tarihi ahşap İremit ve Camili camilerini ziyareti ile devam edip , Camili köyünde doğu komşumuz Gürcistan’la aramızdaki sınırı karakaollarımızı göstericez. Maçahel Vadisinde; UNCEF, Tema ve Orman B. destekli koruma ve geliştirme programıyla oluşturulup, koruma altına alınan ilk Biyosfer rezerv alanını ve diğer koruma alanlarını, bio çeşitliliğini ve vadide yaşayan kadim Gürcü halkımızın kültürel zenginliklerini de sizlerle bol bol paylaşıyor olucaz. Öğlen yemeği molamızı Camili köyünde köy lokantamızda alıp vadinin Borçka ile yol bağlantısını sağlayan güzergahını takip ederek vadiden ayrılıyoruz. Maçahel geçidinde fotoğraf molası vererek bir Maçahel ve Karagöl vadilerini seyredicez. Şansımız yaver giderde hava acık olursa Kafkas dağlarını da görüyor olucaz. Sıradaki gezi durağımızda heyelan set oluşumuyla var olan Borçka Karagöl var. Tabiat Koruma alanın da olan Karagöl’e ulaşıp çevresindeki anıt orman parkında keyifli bir yürüyüş yapıcaz. Bu gezimizin ardından Borçka ilçe merkezine inerek Çoruh nehri üzerindeki devasal asma köprüde fotoğraf molası verip, Arhavi içesinde yer alan Kamilet vadisine geçiyoruz. Kamilet vadisinde Çifte Köprü ve Mencuna şelaleleri gezilerimizi yapıcaz. Günü Fındıklı ilçesinde dereye nazır konaklayacağımız otelimize ulaşarak günü tamamlıyoruz.
4. Gün: Çağlayan Köyü Laz Konakları-Fırtınada Rafting -Huser ve Avusor Yaylalar
Güne çay bahçeleri ve gür oramanlarla kaplı Arılı vadisinin seyri eşliğinde kahvaltımızla başlıyoruz. Günün ilk gezi durağı Fındıklı ilçesinde yer alan Çağlayan köyündeki dolma taş tekniğiyle yapılan Doğu Karadeniz mimarisinin baş yapıtları tarihi Laz konaklarının ve selenderlerinin bulunduğu mahalleler var. Ayrıca bu köyümüzde kadim Laz halkımızın kültürel zenginliklerini ve yaşam öykülerini paylaşıp, çay, fındık ve kivi bahçelerinde sizlere gösterip tarımlarıyla ilgili bilgiler de paylaşıcaz. Çay hasat vaktiyse sizlere çay toplamanın inceliklerini de uygulamalı olarak öğretmeyi ihmal etiycez. Öğlen yemeği molamızı Fındıklı ilçesinde yaparak belediye öncülüğünde yaşam bulan kadın kooperatifinin Emk ve Meci evlerinin stantlarına uğarayarak ilçedeki gezilerimizi tamamlıyoruz. Gezilerimize devam etmek için Fırtına vadisine geçiyoruz. Fırtına deresinin serin sularında rafting yaparak Kaçkar Dağlarının zirvelerinden olan Kemerli Kaçkar eteklerindeki yaylalara doğru yolculuğumuza devam ediyoruz. Bölgede ilk durağımız Huser yaylası olacak. Şansımız yaver giderse Doğu Karadeniz de yaşayacağının en güzel doğa olayı olan bulut denizinde gün batımı seyredicez. Ayrıca; Huser yaylasından Kaçkar dağlarının görkemli zirvelerini Karadeniz’e kadar uzanan yemyeşil vadilerini de ikramlarımız eşliğinde seyrederek günü tamamlayıp Avusor yaylasında konaklayacağımız butik dağ otelimize ulaşarak yerelleşiyoruz. Bu gece gökyüzündeki yıldızların çokluğuna inanamayacağınız seyirler yapıyor olucaz.
5. Gün: Büyük Göl-Çat Vadisi-Zil kale-Palovit Şelalesi-Çinciva Köyü- Sal ve Pokut Yaylaları
Dileyenlerle güne biraz erken başlayıp, Kemerli Kaçkar zirvesinin eteğinde 2700 m rakımda bulunan buzul oluşumuyla var olan Büyük göl yürüyüşümüzü yapıyor olacağız. Büyük Göl ulaştığımızda Kaçkar Dağlarının silsilelerinin görkemine tanıklık ediyor olacaksınız. Otelimize dönerek yürüyüşümüzü tamamlayıp kahvaltımızı alarak gezi programımıza devam etmek üzere Fırtına vadisine iniyoruz. Yol güzergâhımız da olan Ayder yaylasında gezi ve fotoğraf molamızı olacak. Çamlıhemşin ilçe merkezine inerek Fırtına deresinin iki ana kolundan biri olan Çat vadisinin güzellikleri görmek için bu vadiye geçiyoruz. Vadideki gezi duraklarımız; ülkemizin en hızlı debisine sahip olan Palovit şelalesi, erken Bizans dönemi eseri olan Hemşin Lordu tarafından vadideki antik kervan yolunun güvenliği için yapıştırdığı Zil Kale, birçok sinema, dizi ve reklam filmine plato olan Çinciva köyü var. Çat vadisindeki gezilerimizi tamamlayıp öğlen yemeği molamızı da Çat deresine nazır , tarihi taş köprü manzaralı Çinciva köyü kahvesinde veriyoruz. Yemek molamızın ardından Kaçkar Dağları Milli Parkı içerisinde yer alan ve bölgedeki en güzel evlere sahip birkaç yaylasından olan Sal ve Pokut yaylalarına doğru gezi aracımızla yol alıcaz. Yolculuk boyunca bulunduğumuz vadinin yaşayan kadim Hemşin halkımızın kültürel zenginliklerini, yaşam öykülerini de sizlerle paylaşarak Sal yaylasına ulaşıyoruz. Aracımızdan ayrılıp Sal yaylasını gezerek, bu gece konaklayacağımız otelimizinde yer aldığı Pokut yaylasına kısa ve keyifli bir orman yürüyüşüyle ulaşıp günü tamamlıyoruz. Bulut denizi oluşumu varsa Pokut tepesine de çıkmayı ihmal etmeyeceğiz.
6. Gün: Sümela Manastırı- Atatürk Köşkü-Zağnos Vadisi-Aysofya Müze Camii
Güne Kaçkar Dağlarının görkemli zirvelerinin seyri eşliğinde kahvaltımızla başlayıp Fırtına vadisine inerek Trabzon’a doğru yol alıyoruz. Yol güzergahımız dileyenler için da Rize bezi, Sürmen bıçakçıları ve çay satış reyonlarına uğrayıp hediyelik alışverişler yapıcaz. Trabzon’a ulaşıp, Maçka ilçesinde yer alan UNCEF Dünya mirası geçici listesindeki Sümela Manastırı gezimizi yapmak üzere Altındere Milli Parkına ulaşıyoruz. Milli park girişinde ring araçlarına geçerek manastırın yakınlarındaki oto parka çıkıyoruz. Kısa bir yürüyüşle manastıra ulaşıp mimarisine bulunduğu konuma hayran kalacağınız Sümela manastırının tarihini ve mimari özeliklerini sizlere anlatarak gezilerimizi ve fotoğraf molalarımızı yapıp ring araçlarıyla aracımıza dönüyoruz. Trabzon Kent merkezine inip öğlen yemeği molamızı yapıcaz. Yemek molamızın ardından gezi programımıza Soğuksu merhalesinde yer alan Trabzon Esnafı tarafından Ulu Önderimiz Atatürk’e hediye edilen günümüzde Atatürk Köşkü Müzesi ile devam edicez. Bir sonraki gezi durağımız Fatih Sultan Mehmet in kenti fethettiğinde şehrin anahtarını teslim alan Zağnos Paşanın adını taşıyan Zağnos vadisi, Yavuz S. Selimin 26 yıl şehzadelik yaptığı, Kanuni S. Süleyman’ın doğduğu Orta Hisar mahallesi gezimizi yapıyoruz. Son gezi durağımız olan Doğu Bizans’ı ve Trabzon Devletini temsil eden Ayasofya Müze Camisi gezimizle altı gün boyunca Doğu Karadeniz’in doğal, tarihi ve kültürel güzelliklerini yaşatarak gerçekleştirdiğimiz gezi programımızı tamamlayıp sizleri hava alanına bırakarak vedalaşıyoruz.
REHBERLER;
Rehberlerimiz, sosyal ilişkileri güçlü, gezi yapılacak bölgeleri araştırmacı bir ruhla inceleyen, sizlerin bölgeyle özdeşlik kurmanızı sağlayacak olan ve yöreyi çok iyi bilen bölge insanlarıdır. Onlarca kez yaşamış oldukları tur deneyimlerinden dolayı yöreye oldukça hakimdirler.
Gruplarımız 15 kişiyle sınırlı olduğundan dolayı tüm katılımcıları bulundukları şehirden alıp ortak bir ulaşım olanağı sağlamamız maalesef pek mümkün olamamakta. Dolayısıyla, gruplarımızla lokal gezi yaptığımız bölgede buluşmak zorundayız.
ULAŞIM
Gruplarımız 15 kişiyle sınırlı olduğundan dolayı tüm katılımcıları bulundukları şehirden alıp ortak bir ulaşım olanağı sağlamamız maalesef pek mümkün olamamakta. Dolayısıyla, gruplarımızla lokal gezi yaptığımız bölgede buluşmak zorundayız.
YANINIZA ALMANIZ GEREKENLER
*Küçük bir sırt çantası (günlük yürüyüşlerde yedek eşyanızı ve kumanyanızı koyacağınız yaklaşık 25 lt. sırt çantası)
*Yürüyüş ayakkabısı (bileğinizi kavrayan, yüksek topuklu olmayan, taban sertliği iyi olan)
*Spor ayakkabı (yürüyüş haricinde giyeceğiniz ve yedek olarak bulunacak az yer kaplayan hafif ayakkabı)
*Yağmurluk (tercihen panço’da olabilir)
*Sweat-shirt (uzun kollu polar veya sentetik üst giysi)
*T-shirt (sentetik, teri üzerinde tutmayan)
*Pantolon (sentetik veya polar, erken kuruyan, geniş kesim, iki adet yeterli)
*Şort (sıcak günler için-yada şort olabilen pantolon)
*Mayo, Havlu ve Plaj terliği (Buzul göllerine, Derelere, Karadeniz’e veya kaplıca girmek için)
*Flash bellek (tur sırasında çekilen video ve fotoğrafların anında katılımcılara verilebilmesi için)
İlke ve Şartlar
*Gezilerimizde küçük araçlar kullanıldığı için hazırlıklarınızı yaparken küçük boy çanta getirmeniz gerekmektedir.
*Turumuza en geç 15 gün öncesine kadar kayıt yaptırıp ücreti yatırmış olmanız gerekmektedir.
*Rezervasyon iptali 15 gün öncesine kadar iade edilir. 15 günden sonra tur fiyatının %30’u, bir hafta kala tur fiyatının %50’si kesinti yapılır. Tura 4 gün kala ücret iade edilmez.
*Rehberler koşullara göre tur programındaki günleri değiştirebilir.
*Tur lideri hava koşulları, sosyal olaylar ve her türlü olumsuzluk karşısında, tur programında değişiklik yapma hakkına sahiptir.
*Turlarımıza kayıt olan katılımcılarımız “Tur Sözleşmesi”ni okumuş, kabul etmiş ve imzalamış sayılır.
Dahil/Hariç
-
Araç ulaşım giderleri
-
5 gece HP konaklama
-
5 Sabah kahvaltısı
-
5 Akşam yemeği
-
Milli park giriş ücretleri
-
Seyahat sigortası
-
İkramlar
-
Kültür ve Doğa Rehberliği
-
Uçak ulaşım giderleri
-
Müze, Botanik parkı v.b giriş ücretleri
-
İlk gün kahvaltı Son gün akşam yemeği
-
Rafting ve kaplıca giriş ücreti